Ostatnio bardzo często jem makaron z sosem pomidorowym, ponieważ jest to danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Tym razem jednak urozmaiciłam je, tworząc tagliatelle z cukinii. Dzięki temu danie  nabrało nowego wyglądu, a dodatkowo stało się bezglutenowe :)

Tworząc to danie inspirowałam się raw food, które to miałam okazję posmakować w praskiej restauracji. I chociaż nic tutaj nie jest surowe, to z pewnością nacieszy oko i żołądek :)

tagliatelle z sosem pomidorowym

Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym

Składniki (na dwie osoby)

  • duży pomidor
  • 2 cukinie
  • 3 małe marchewki
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałąź selera naciowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany
  • łyżka sosu sojowego
  • mała papryczka chilli (bez pestek)
  • łyżka mąki
  • łyżka margaryny (lub masła - może być roślinne)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szklanka wody
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie) *ja niestety nie użyłam, gdyż nie mam jeszcze zrobionych zapasów :(



tagliatelle z cukinii

 Przygotowanie

  1. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w rondelku, po czym podsmażamy w nim cebulę. Obieramy marchew i kroimy w kostkę. Myjemy seler naciowy, przekrajamy wzdłóż i kroimy w kostkę. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę (lub szatkujemy). Podobnie postępujemy z papryczką chilli, pozbywając się nasion wewnątrz (uwaga, nie trzeć oczu!) Całość dodajemy do cebuli i podsmażamy do miękkości.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło. Pomidora myjemy pod gorącą wodą i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy czosnkiem granulowanym i dodajemy do warzyw w rondelku.
  3. Do rondla dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie. Przyprawiamy szczyptą solą, pieprzem, papryką słodką, oregano i bazylią (zioła po ok. łyżeczce). Dolewamy szklankę wody i łyżkę sosu sojowego.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu zagęszczenia sosu.
  5. W międzyczasie szatkujemy pietruszkę.
  6. Cukinie myjemy pod gorącą wodą. Za pomocą obieraczki tworzymy grube nitki makaronu tagliatelle. Pozostały miąższ kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sosu.
  7. Na patelni po pomidorach delikatnie podsmażamy tagliatelle z cukinii
  8. Do sosu dodajemy pietruszkę (garść zostawiamy do posypania).
  9. Nakładamy na talerz makaron z cukinii, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy szczyptą drożdzy oraz natką pietruszki.
Smacznego! :)


makaron z cukinii


Leave a Reply

Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Szanuj moją pracę i nie używaj bez zgody moich zdjęć. Obsługiwane przez usługę Blogger.