Pikantna zupa dyniowa

Ostatnio zakupiłam kilka dyń, z których próbowałam zrobić coś smacznego.
Jedna poszła na wegańskie babeczki, które nie wyszły takie, jak powinny (dodałam za dużo oleju i siemienia lnianego, więc w ogóle nie urosły).
Drugą dynię pochłonęliśmy w formie frytek (swoją drogą ma bardzo podobny smak do batatów - mój partner Piotr w pierwszej chwili myślał, że właśnie je jemy :))
Ostatnia dynia trafiła na nasz stół w formie pikantnej zupy krem z zielonym groszkiem.
Zupa dyniowa jest prosta w przygotowaniu oraz wyśmienicie rozgrzewa. Kremowa konsystencja sprawia, że po jej zjedzeniu jesteśmy syci i szczęśliwi :)  Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna na długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego!

 Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem

zupa dyniowa z zielonym groszkiem

  

Składniki

  • Włoszczyzna (1 mały seler, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula)
  • Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką)
  • Zielony groszek z puszki
  • Pół łyżeczki soli (albo wcale:))
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka ostrej papryki lub mielonego chilli
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • Duża szczypta kurkumy
  • Duża szczypta imbiru
  • Szczypta cynamonu
  • Łyżka sosu sojowego
  • Olej
  • Dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy 

    zupa z dyni

    Przygotowanie

    Cebulę kroję w piórka i podsmażam na łyżce oleju. Gdy zarumieni się, dodaję obraną włoszczyznę, sos sojowy i zalewam wodą (ok 1,5 litra). Gotuję bulion aż warzywa zmiękną.
    Nastawiam piekarnik bez termoobiegu na 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Myję dynię i kroję ją na pół aby wybrać miąższ*. Kroję na mniejsze kawałki i piekę do miękkości przez ok godzinę. Po ostygnięciu obieram ze skórki i robię puree za pomocą blendera.
    Po ugotowaniu bulionu wyjmuję z niego warzywa i blenderuję na gładką masę. Wszystkie warzywa (razem z dynią) dodaję do bulionu i przyprawiam. Pozwalam, aby zupa przeszła smakiem (choć i tak najlepsza jest na następny dzień i na koniec dodaję groszek.

    Sposób na dynię 2015





    włoskie orzotto

    We włoskiej kuchni orzotto to danie przypominające risotto (a jakżeby inaczej!), w którym główną rolę pełni kasza jęczmienna perłowa. Polski odpowiednik orzotto o dźwięcznej nazwie kaszotto obił mi się o uszy parę razy, ale zaczarował dopiero wtedy, gdy kaszotto z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem przygotowała moja teściowa :)
    Kasza jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie w każdej kuchni - od słodkich deserów (co już wkrótce) do ogrzewających dań głównych i pasztetów. Dodatkowo, mam bardzo ważny powód do kaszomanii - mój Luby trenuje kolarstwo i zbliża się koniec sezonu, więc power w postaci glikogenu i rozszerzenia naczyń krwionośnych bardzo mu się przyda :)

    Włoskie orzotto - polskie kaszotto

    kaszotto

    Składniki

    • ok. 100g kaszy (u mnie pęczak, gdyż perłowej nie dostałam :( )
    • ok. 10 dużych pomidorów suszonych w oleju
    • kostka twarogu wędzonego dymem naturalnym
    • 1 cebula
    • 2 średnie marchewki
    • ok. 150g pieczarek
    • 2-4 łyżki śmietany 18%
    • natka pietruszki
    • 2-3 ząbki czosnku
    • przyprawy: lubczyk, pieprz
    • opcjonalnie: oliwki (dla tych, co lubią kontrasty smakowe) 
    •  

    Przygotowanie

    Kaszę gotuję wg przepisu na opakowaniu. Pomidory kroję w paski, pozostawiając na później olej. Cebulę i marchew obieram, następnie kroję w kostkę i podsmażam, aż warzywa zrumienią się. Kroję pieczarki i szatkuję natkę.
    Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza. Żaroodporne naczynie natłuszczam olejem z pomidorów do 3/4 wysokości. Przekładam odcedzoną kaszę, którą mieszam z pokruszonym twarogiem i warzywami. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę do kaszy. Dodaję natkę pietruszki, 2 łyżki oleju z pomidorów i śmietanę. Wszystko przyprawiam i dokładnie mieszam. Piekę przez 15-20 min.

    włoskie orzotto polskie kaszotto




    Lubię robić warzywne pasztety, gdyż są szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Kolejny przygotowany przeze mnie przepis na tego rodzaju smarowidło jest równie prosty, co apetyczny i aromatyczny. Mogę pochwalić się także tym, że w końcu udało mi się uzyskać idealną konsynsencję pasztetu, dzięki której pasztet z bakłażana jest gęsty i zwarty, a przy tym mokry i delikatny.
    Zapraszam wszystkich do przygotowania własnego pasztetu z warzyw w szczególności, że trwa sezon na użyte przeze mnie bakłażany i cukinie :)

    Pasztet z bakłażana i cukinii

     Składniki

    • 1 bakłażan
    • 1 cukinia
    • włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki)
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 pomidory
    • 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego
    • olej
    • łyżka sosu sojowego
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, lubczyk
     Przygotowanie

    Włoszczyznę obieram (lub dokładnie myję szczotką) i gotuję w 0,75 l z dodatkiem sosu sojowego. Gdy warzywa będą miękkie odstawiam do ostygnięcia (wody nie wylewam - wystarczy przyprawić i już mam bazę pod dowolną zupę).
    Bakłażana, cukinię i cebule obieram i kostkę w kostkę. Czosnek miażdżę i siekam. Cebulę smażę do zeszklenia na oleju, następnie dodaję czosnek i warzywa. Podsmażam do zmięknięcia warzyw.
    Pomidory kroję w kostkę, a gdy mają dużo miąższu wycinam go.
    Wszystkie warzywa wkładam do blendera, przyprawiam, dodaję siemię lniane oraz łyżkę oleju. Blenderuję chwilę (nie lubię zupełnie gładkiego pasztetu, więc nie trwa to u mnie dłużej jak 2-3 minuty).
    Nagrzewam piekarnik do 180-200st w termoobiegu (mój piekarnik grzeje mocniej, więc piekę w 180st). Keksówkę wykładam papierem i przekładam do niej pasztet. Formuję w ładny prostokąt, układam na wierzchu liście laurowe i ziele angielskie.
    Piekę ok. 60 minut i pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia.

    Smacznego!


    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów blogi kulinarne Sposób na dynię 2015 Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Lista Blogów Kulinarnych
    Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Szanuj moją pracę i nie używaj bez zgody moich zdjęć. Obsługiwane przez usługę Blogger.